2013-04-17

Gamtos šedevras - medus


Garsusis senovės laikų mastytojas ir gydytojas Avicena sakė: "Jei nori išlikti jaunas ir sveikas, būtinai valgyk medų".
Kas gi yra medus? Pagal savo biocheminę sudėtį - tai gana sudėtingas produktas. Į jo sudėtį įeina vitaminai, fermentai, riebiosios rygštys, mineraliniai komponentai, hormonai, amino rūgštys, eteriniai aliejai ir kt.Meduje yra 17 proc. vandens, 81 proc. cukraus ( fruktozės, gliukozės, maltozės, sacharozės ), vitaminų A, B1, B2, B6, C, D, PP ir kt.
Medaus sudėtis ir jo savybės labai priklauso nuo žiedadulkių, iš kurių jis buvo suneštas. Pačia grubiausia prasme jis skirstomas į šviesųjį ir tamsųjį. Pasak ekspertų, tamsiajame meduje yra daug mineralinių druskų.
Liepų medus yra bene labiausiai paplitęs Lietuvoje. Jo sudėtyje esama farnezolo, kuris suteikia specifinį kvapą. Šis medus gerai nuramina, be to,  tinka gydant kosulį, bronchitą, nemigą.

  • Mėtų medus turi mentolo. Terapinis veikimas: slopina skausmus, stiprina organizmą, gerina virškinimą, taip pat naudojamas virškinamojo trakto, bei tulžies pūslės ligoms gydyti.
  • Akacijų medus naudojamas  kaip antiseptinė priemonė. Tinka nuo kosulio.
  • Spygliočių medus - surinkatas iš pušų, eglių,  maumedžių žiedadulkių. Į jo sudėtį įeina įvairūs aliejai bei dervos, todėl ypač tinka gydant kvėpavimo takų ligas. Gerai varo šlapimą, laisvina vidurius, slopina uždegimus, ramina nervų sistemą.
  • Saulėgražų, meduje yra didelė karotino bei vitamino A koncentracija, žalingas bakterijas naikinančių medžiagų.
  • Gėlių medus labai palankiai veikia širdies darbą. Be to, naudojamas esant ginekologiniams susirgimams, trichomonadiniam kolpitui. Reikia pabrėžti, jog medus tinka ir profilaktiniam, ir kompleksiniam gydymui. Medus gerina savijautą, apetitą ir maisto įsisavinimą. Šio produkto bijo įvairūs mikrobai, ypač stafilokokai ir streptokokai. Jame esanti fruktozė pagreitina angliavandenių įsisavinimą, palankiai veikia riebalų ir baltymų apykaitą. Medus greitina augimą bei naujų lastelių regeneraciją.
  • Grikių medus yra tamsiai geltonas su rausvu atspalviu arba tamsiai rudas. Grikių medus skleidžia ypatingą aromatą, yra specifinio skonio. Grikių medaus patariama vartoti sergantiems mažakraujyste, kepenų, inkstų ir tulžies pūslės akmenlige. Grikių medus veiksmingai stiprina širdies raumenį.
  • Liepų medumi nuo seno patariama gydyti anginą, slogą, laringitą, bronchitą, tracheitą, bronchinę astmą, uždegimines skrandžio ir žarnyno, inkstų, tulžies pūslės ir ginekologines ligas. Liepų medumi taip pat galima gydyti pūlines odos žaizdas ir nudegimus. Šis medus veiksmingai naikina žalingąsias bakterijas.
Dažniausiai medus vartojamas paprasčiausiai jį užgeriant šiltu vandeniu, arbata, kava, pienu arba sumaišant su kitais produktais. Kartais medaus tirpalas specialiais zondais įvedamas į skrandį, dvylikapirštę žarną, kitas kūno vietas. Vyrai šiuo tirpalu skalauja gerklę, moterys - mankštį. Be to medus naudojamas kaip tirpalas, klizmavimosi ir inchaliacijų komponentas.
Medaus negalima vartoti šiais atvejai.
1. Esant indiosikracijai. Kai organizmas netoleruoja šio produkto.
2. Esant padidintam jautrumui medui.
3. Jei sergate gastritu, pankreatitu, dvylikapirštės žarnos ar skarndžio opa, tulžies pūslės ar inkstų akmenlige ir kt.
4.Jei sergate cukriniu diabetu ar turite didelį viršsvorį.
5. Medaus tirpalo inchaliacijų nederėtų praktikuoti esant aukštai temperatūrai, širdies nepakankamumui, bronchinei astmai, sklerozei ir kt.
6. Medų riboti reiktų ir sergant kai kuriomi odos ligomis bei diateze.
Naudodami šį nuostabų produktą, būkite saikingi, nes didelis jo kiekis gali pakenkti. Nepamirškite , jog neprotingai vartojamas pats nuostabiausias vaistas gali tapti nuodu.
                               Antanas Šilanskas, bitininkas

Komentarų nėra: